София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп с ограничени правомощия от Конгреса

Инициативата беше одобрена от 224 конгресмени

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Нова резолюция задължава президента на САЩ Доналд Тръмп да не започва военни действия срещу Ирак, докато администрацията му не получи разрешение от Конгреса.

Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция, ограничаваща правомощията на Тръмп в използването на въоръжените сили на страната срещу Иран без съответното разрешение от законодателите. Заседанието беше излъчвано пряко на уебсайта на долната камара на парламента.

Инициативата беше одобрена от 224 конгресмени, 194 законодатели се изказаха против. Документът беше подкрепен от трима републиканци, а осем демократи се противопоставиха. Резолюцията задължава президента да не започва военни операции срещу Иран и на негова територия, докато администрацията на САЩ не получи разрешение от Конгреса или не се случи „въоръжено нападение срещу Съединените щати“. Автор на документа беше членът на Камарата на представителите Елиса Слоткин (демократ от Мичиган). По време на работата си за ЦРУ тя няколко пъти е посещавала съседен Ирак.