Гледай
на живо

Тръмп с остра заплаха към Турция

Американският президент забрани Анкара да атакува кюрдите

Тръмп с остра заплаха към Турция Американският президент Доналд Тръмп отправи остра заплаха към Турция. Той предупреди Анкара, че я ч... thumbnail text

Американският президент Доналд Тръмп отправи остра заплаха към Турция. Той предупреди Анкара, че я чака икономическа катастрофа, ако атакува кюрдите след изтеглянето на американските войски от Сирия. Тръмп призова и кюрдите "да не предизвикват" Анкара.

В Туитър американският президент изрази мнение, че трябва да се създаде зона за сигурност от мили, з ада не се създаде конфликт между тях.

От своя страна турският президент Реджеп Таийп Ердоган отговори също в социалната мрежа, че Турция очаква от Съединените щати да зачитат стратегическото партньорство между двете страни.

В друг пост в Туитър Тръмп заяви, че Русия, Иран и Сирия са били най-облагодетелствани от дългосрочната американска политика за унищожаване на ИД в Сирия - естествени врагове.

„Ние също имаме полза, но сега е време да върнем войските си у дома. Край на БЕЗКОНЕЧНИТЕ ВОЙНИ!", коментира Тръмп.

Говорителят на държавния глава на Турция Ибрахим Калън подчерта, че за Анкара няма разлика „между екстремистка групировка „Ислямска държава“ и „ Народен отряд за защита“ и ще продължат да се борят срещу всички тях.

Припомняме ви, че през месец декември бе обявеното изтегляне на американските военни, разположени в Сирия, които имаха за цел да се справят с ИД. Турция приветства решението, но застраши положението на кюрдските сили, които се биеха редом със САЩ срещу джихадистката групировка.