София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп с поредно уволнение в „Туитър“

Тръгва си последният министър от времето на Обама

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Доналд Тръмп с поредно уволнение в „Туитър“. Този път вестта си за напускането си от Интернет научи  министърът по въпросите на ветераните Дейвид Шулкин, това предаде  Асошиейтед прес. Мястото му ще заеме  Рони Джексън.
 
 
Шулкин, който бе единственият министър, останал от времето на президента Барак Обама, е поредният уволнен висш член на администрацията през последните седмици. Редица други пък напуснаха по собствено желание. Уволнението на Шулкин бе очаквано след разразилия се в агенцията за ветераните етичен скандал заради скъпи негови и на съпругата му пътувания за сметка на данъкоплатците.
 
Въпреки това Тръмп изрази на уволнения министър благодарност за службата му за страната и на „нашите прекрасни ветерани“. 
 
 
Джексън, чието назначение трябва да бъде потвърдено от Конгреса, е бивш флотски адмирал и лекар по професия. От 2013 г. той е лекар на Белия дом,, което означава на практика личен лекар на президента на САЩ. Той спечели значителна национална популярност в началото на тази година след предизвикала огромен интерес негова пресконференция за здравето на президента. Именно той през януари обяви, че Тръмп е "годен за поста си" и е "физически много здрав и с много остър ум" при първия редовен медицински преглед на президента след встъпването му в длъжност.
 
Агенцията за ветераните, която е с ранг на министерство, е второто по големина ведомство в администрацията, отговарящо за 9 млн. военни ветерани и за над 1700 здравни заведения, пряко управлявани от правителството.