София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: САЩ могат правят каквото искат с нефта в Сирия

Американският лидер обяви изтеглянето на военните от района

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

САЩ поеха контрола над сирийското петролно находище, за да победят терористичната група „Ислямска държава“ и сега те могат да правят каквото си искат с този нефт. Това обяви във вторник американският президент Доналд Тръмп след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в навечерието на срещата на Алианса в Лондон.

"ИДИЛ се опита да запази контрола над петрола. Сега напълно го контролираме. Честно казано, [по този въпрос] се радваме на значителната подкрепа от страна на голям брой различни хора. Като цяло единствените военни, които остават на тази територия, са тези който защитават петрола. Ние имаме петрол и можем да правим с него каквото си искаме ", каза Тръмп.

Американският лидер през октомври обяви изтеглянето на американските военни от зоната на турската операция в Северна Сирия, но заяви, че Вашингтон възнамерява да поддържа контрол на нефтените находища в североизточната част на страната.

Руското министерство на отбраната заяви, че САЩ контрабандират сирийски петрол в други страни, караваните са защитени от американски частни военни компании и специални части. Според специалния представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, присъствието на САЩ в региона е законно и Вашингтон иска да гарантира, че петролните съоръжения в североизточна Сирия няма да попаднат в ръцете на терористите. В края на ноември Джефри подчерта, че „петролът според сирийската конституция принадлежи на сирийския народ“.