София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп счита ЕС за „най-враждебния“ съюзник на САЩ

Съюзът бил създаден, за да се възползва от САЩ в сферата на търговията

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп смята, че нито един от съюзниците на Вашингтон не е враждебен към Съединените щати, така както Европейският съюз. Това каза американският лидер, каза в интервю за телевизионния канал CBS, което бе изцяло излъчен в неделя.

"Кой е съюзникът? Имаме отлични отношения с много хора, но никой не се държи толкова зле с нас, колкото Европейският съюз. Европейският съюз беше създаден, за да се възползва от нас в сферата на търговията", смята Тръмп.

На забележка на водещия, че твърденията му са враждебни, президентът на САЩ каза: "Знаете ли какво е враждебно? Начинът, по който се държат към нас. Ние не сме вражески настроени", отвърна американският лидер и отбеляза, че в продължение на много години САЩ е са били от „глупавата страна“.

Президентът Тръмп заяви още, че Китай представлява по-сериозна заплаха за САЩ от Русия от гледна точка на намеса в избори. А по въпроса с ядрената програма на Северна Корея той обясни, че САЩ не разполагат с точна информация дали Пхенян произвежда нови ракети, и изтъкна, че напоследък комунистическата страна не е извършвала нови ракетни изстрелвания, посочва ТАСС.

Тръмп, изглежда, призна, че климатичните промени са реални, но все пак изрази съмнение дали те са предизвикани от човешка дейност, отбелязва ДПА.

"Мисля, че нещо се случва. Нещо се променя и отново ще се промени обратно. Не мисля, че това е измислица, мисля, че вероятно има разлика", каза президентът в интервюто.

"Но не знам дали е човешко дело. Не искам да давам трилиони и трилиони долари. Не искам да губя милиони и милиони работни места. Не искам да бъда поставян в неизгодно положение", заяви той.