София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп се срещна със словашкия премиер в Белия дом

Петер Пелегрини увери, че се развиват бързо в сферата на отбраната

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп се срещна днес със словашкия премиер Петер Пелегрини в Белия дом. Двамата лидери се поздравиха взаимно за доброто състояние на икономиките на Съединените щати и Словакия.

Пелегрини посещава Вашингтон в момент, когато Съединените щати се опитват да засилят влиянието си в Централна Европа в противовес на Русия и Китай. Словашкият премиер отбеляза, че Тръмп много ясно е призовал европейските страни да направят повече в сферата на отбраната, и подчерта, че Словакия прави именно това. Пелегрини каза, че страната му предсрочно ще изпълни искането на Съединените щати средствата за отбрана да достигнат до два процента от брутния вътрешен продукт.

Доналд Тръмп приветства усилията на Словакия за увеличаване на средствата за отбрана и подчерта, че Словакия е последователен съюзник на Съединените щати. Тръмп припомни и за сключения през декември миналата година от Словакия договор за закупуване на 14 американски изтребители Ф-16."Всъщност става дума за голяма поръчка. Силно съм впечатлен", каза Тръмп.

Пелегрини отбеляза, че Съединените щати и Словакия са стратегически партньори и поздрави Тръмп за най-ниското ниво на безработица в Съединените щати в историята.

Тръмп подчерта, че американската икономика е в изключително добро състояние и заяви, че ще участва на президентските избори догодина, посочва Асошиейтед прес.