София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп се закани на Саудитска Арабия

Кой е отговорен за изчезването на журналиста Джамал Хашоги

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп допусна, че е възможно Саудитска Арабия да е отговорна за изчезването на журналиста Джамал Хашоги и каза, че ако това се окаже така, страната му ще наложи сурово наказание на кралството. В същото време Тръмп потвърди, че изключва възможността за ограничаване на оръжейните продажби, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Съединените щати и Великобритания обмислят дали да изтеглят своите министри от големият икономически форум, организиран в Рияд. Турция обвинява Саудитска Арабия, че са организирали убийството на критично настроения към властта Кашоги. 

"Ще разберем какво е станало. Следим случая внимателно. Възложили сме го на някои от най-добрите ни хора, също както направиха Турция и Саудитска Арабия", заяви Тръмп.

Турското разследване на изчезването на известния саудитски журналист Джамал Хашокжи е открило записи, направени с неговия часовник "Епъл", които показват, че той е бил измъчван и убит, пише проправителственото издание "Дейли сабах". Вестникът твърди, че саудитски служители са опитали да изтрият записите първо като опитали да отгатнат ПИН-кода на часовника, а след това използвали пръстов отпечатък на Хашоги.  Според турските власти 15-членен саудитски "отряд за убийства" е убил Хашокжи в консулството. Турските представители твърдят, че разполагат и с видеозапис на убийството, но не обясниха как са го получили.  Саудитска Арабия твърди, че няма нищо общо с изчезването на Хашоги, но не е обяснила или представила доказателства за това как журналистът напуска сградата и изчезва в Истанбул без да бъде забелязан от годеницата му, която го чака отвън.