София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: Стената на плача да остане в Израел

Свещеното място за последователите на юдаизма

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Съединените щати предвиждат Стената на плача в Източен Ерусалим да остане в Израел, заяви Доналд Тръмп. Това ще стане възможно, ако има мирно споразумение с палестинците, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че това изказване заплашва да разпали още повече напрежението, което и без това е силно сред палестинците и арабския свят.
 

Стената на плача, остатъците от западната стена на Втория храм в Ерусалим, е свещено място за последователите на юдаизма. Тя се намира на място в града, което е точка на религиозно напрежение между евреите и мюсюлманите.

Първите го наричат Храмовия хълм, а вторите - Благородното светилище, отбелязва ДПА. 

Правителството на САЩ коментира, че Тръмп е доказал с признаването на Ерусалим за столица на Израел, че държи на думата си, и настоя, че президентът е ангажиран с постигането на мир.

Очаквахме (гневните) реакции, но ще продължим да работим здраво по нашия план. Разбираме, че палестинците може да имат нужда от малък период на отрезвяване, но няма проблем. Така че ние ще сме готови, когато палестинците станат готови да възобновят (преговорите), но междувременно ни чака много работа", каза представителят на американското правителство.
 
Вицепрезидентът Майк Пенс ще посети последователно Египет, Израел и Германия, като обиколката му ще започне във вторник, посочва ДПА.