София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: Светът вижда силна и просперираща Америка

Американският президент изнесе реч на форума в Давос

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

"Като президент на САЩ винаги ще поставям Америка на първо място. Америка на първо място, обаче, не означава самотна Америка. Светът става свидетел на възраждането на силна и просперираща Америка. Америка е отворена за бизнес и ние сме отново конкурентни", това каза президентът на САЩ Доналд Тръмп в речта си пред Световния икономически форум в Давос, предаде АП. Той обяви, че е дошъл в Давос, за да представи американските интереси и да потвърди съществуващите партньорства.

Тръмп представи работата на администрацията си за реформиране на данъчната система и намаляване на регулациите. Той подчерта, че работата му започва да се изплаща, отбелязвайки 2,4-те милиона работни места, създадени от избирането му през 2016 г. и плановете на компании като Apple да инвестират милиарди в САЩ.

"Американският просперитет е създал безброй работни места по света, а стремежът към отлични постижения, качество и иновации в САЩ е довел до важни открития, които са помогнали на хората да живеят по-благоденстващи и здрави", каза Тръмп.

Президентът на САЩ призова световната общност да работи заедно, за да създаде свят, който е "безопасен от изолираните режими и тероризма". Подкрепяме свободната търговия, но тя трябва да бъде справедлива и взаимна. Несправедливата търговия подрива позициите на всички. САЩ повече няма да си затварят очите за несправедливи търговски практики, включително мащабна кражба на интелектуална собственост, промишлени субсидии и държавно участие в икономическото планиране, бе категоричен Доналд Тръмп.

Той не пропусна и темата за ядрената заплаха в света и подчерта важността да се работи в посока премахване на ядрените оръжия на Северна Корея и призова американските съюзници и партньори да предотвратят разработването на ядрени оръжия от страна на Иран.

Тръмп допълни, че светът е изправен пред заплахата от тероризма и трябва да си сътрудничи, за да гарантира пълния разгром на терористичната групировка Ислямска държава. Американският президент подчерта, че е изключително важно да се гарантира, че Афганистан няма да се превърне отново в "сигурно убежище за терористи" и обяви, че САЩ "ще направят всичко необходимо" за борбата срещу глобалните заплахи.