Гледай
на живо

Тръмп уволни Рекс Тилърсън

На негово място идва директорът на ЦРУ Майк Помпео

Тръмп уволни Рекс Тилърсън Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, замествайки го с директора ... thumbnail text

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, замествайки го с директора на ЦРУ Майк Помпео, съобщават световните медии, позовавайки се на информация от Белия дом.

На мястото на Помпео застава заместник-директорът на ЦРУ Джина Хаспел.

Тилърсън току-що се е завърнал от обиколка в Африка, която е прекъсна преждевремнно, за да посрещне отстраняването си от поста. Премахването на Тилърсън беше очаквано след поредица от сблъсъци с политиката на Тръмп, пише Гардиън.

През последните месеци имаше многобройни информации за влошаване на отношенията между Тръмп и Тилърсън, но те бяха отхвърляни от Белия дом и от Държавния департамент на САЩ.

"Майк Помпео, директор на ЦРУ, ще стане наш нов държавен секретар", написа Тръмп в Туитър. "Той ще свърши фантастична работа! Благодаря на Рекс Тилърсън за службата му! Джина Хаспел ще стане новият директор на ЦРУ и първата избрана жена на поста. Поздравления за всички! "

Източници от Белия дом посочват, че според Тръмп сега е моментът за промяна в държавната администрация на САЩ, преди срещата с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.