София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико

Американските военни имат готовност да използва сила

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Около 5 600 мигранти от Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала са се струпали на границата между Мексико и САЩ. Стотици от тях се събраха на демонстративен марш към границата на Съединените щати в знак на протест срещу Доналд Тръмп. Те са недоволни, че подаването на искания за политическо убежище върви много бавно, някои дори посочват, че редът им може да дойде чак след 6 месеца.

Президентът Тръмп пък заплаши, че ще  бъдат арестувани тези мигранти, които пресекат границата без да са подали официално молби за влизане в САЩ. Американският лидер дори е позволил на военните да стрелят при необходимост, посочва АП.

От Белия дом са разпоредили да бъдат разположени американските войски на границата с Мексико, на които е разрешено да използват сила, за да предпазват митническите служители от евентуални атаки на мигранти.

Тръмп по-късно заплаши да затвори американската граница с Мексико за неопределен период от време, ако администрацията му прецени, че от мексиканска страна са загубили "контрол" върху положението.

„Съединените щати няма да позволят на членове от т.нар. Керван за мигранти да влязат на територията ни, а Вашингтон вярва, че тези хора са изложени на риск от онези, които се опитват да ги експлоатират“, това каза в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпео.