Гледай
на живо

Трупът на КТБ не е погребан

Как някои фирми от последни в списъка със вземания, стават първи?

Две фирми, които имат вземания от фалиралата КТБ, и са били в края на един списък с чакащи да си получат парите от банката, по магически начин се оказват премести в друга графа, където вече техните вземания имат реални обезпечения. Става дума за 12 милиона лева.

Това съобщиха в предаването „Честно казано“ на Люба Кулезич бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов и бившият директор на отдел „Кредитиране“ в КТБ Георги Зяпков.

„Първите синдици определят тези две фирми на 4-ти ред. Т.е. те от тези 12 млн. могат да вземат максимум 1,2 млн. лева. Обаче нещо се случва в началото на 2017 година, когато сегашните синдици правят списък на кредитори и тогава тези две фирми се оказват на 1-ви ред. Те са отразени като обезпечени кредитори с договори за залог от преди юни 2014 година“, обясни Зяпков.

„Тези хора са намерили подхода и начина да бъдат свързани с правилните хора, за да измислят тази схема“, коментира на свой ред Георги Христов.

Зяпоков припомни, че едни от най-големите кредитори в КТБ с пари са били „Булгартранс газ“ с 60 млн. лева, летище „София“ с 28 млн. лева, мини „Марица“ – 18 млн. лв., „Топлофикация – София“ – 90 млн. лева. „Учуден съм защо държавата по случая мълчи. Върху дейността на фонда и на синдиците има вероятно някакъв огромен, черен непробиваем чадър. Нямаме никаква реакция от нито едно от тези дружества“, посочи Георги Зяпков.

Двамата бивши директори в КТБ съобщиха, че срещу тях са заведени 120 граждански дела. По думите им това е натиск върху тях, „екстрите на съпротивата“.

Повече от интервюто на Люба Кулезич с Христов и Зяпков гледайте на сайта на телевизия „Евроком“.

http://eurocom.bg/shows/video/chestno-kazano/8584