София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция и Израел постигат напредък за преодоляване на различията

Преговарящите се съгласиха да финализират текста за споразумението

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Турция и Израел напредват в разработването на споразумение за нормализиране на отношенията. Това съобщи турското външно министерство в изявление. "Делегация от представители на двете страни се срещнаха в Лондон в четвъртък”, съобщиха от Анкара.

Постигнат е напредък за преодоляване на различията. Преговарящите се съгласиха да финализират текста на споразумението на следващата среща, която ще се проведе в близко бъдеще. На 17 декември миналата година стана известно, че Турция и Израел са постигнали предварително споразумение за нормализиране на отношенията.

Нападението срещу турският кораб „Мави Мавара“ на 31 май 2010 г., при което загинаха деветима пътници, стана причина за влошаване на отношенията на двете държави. Според източници Израел ще плати 20 млн. долара обезщетение на жертвите. Турция пък ще вземе мерки за ограничаване на дейността на ХАМАС на нейна територия, а междувременно Анкара категорично ще иска от Тел Авив да вдигне блокадата на Ивицата Газа, като необходимо отношение за укрепване на връзката между двете държави.