София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция и Русия се договорили за общи действия в Сирия

Путин и Ердоган се съгласили, че трябва да се достави помощ в Алепо

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турция и Русия ще засилят военното си сътрудничество и контактите на разузнаването, съобщиха двамата президенти, цитирани от Би Би Си. Владимир Путин и Реджеп Ердоган са се съгласили, че е нужно да се достави помощ в сирийския град Алепо, където в момента се водят ожесточени сражения, макар Москва и Анкара да подкрепят различни страни в конфликта.

„Този съюз демонстрира приликите между Турция и Русия, коментира дипломатическият кореспондент на Би Би Си Джонатан Маркъс.

"И двете се чувстват изолирани, и двете са поели авторитарен курс, и двете са в лоши отношения с Вашингтон, освен това имат стратегически цели в Сирия, където ще се наложи да работят заедно", каза Маркъс.

Русия се намеси преди година в Сирия на страната на президента Асад, докато позицията на Турция е, че сегашният държавен глава на арабската държава трябва да отстъпи властта. Смята се, че Турция активно подкрепя опозицията в Сирия, включително и с доставка на въоръжение.