София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция купува С-400 от Русия

Това ще промени ситуацията в Егейско море, опасяват се гърците

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турция преговаря с Русия за купуване на ракетни комплекси С-400, пише гръцкият вестник „Катимерини“. Изданието твърди, че турският президент Ердоган иска да се сдобие с гордостта на руската противоракетна отбрана включително и за да осигури охрана на президентския си дворец в Анкара.

Според публикацията Анкара и Москва принципно са се договорили за доставката на 4 ракетни комплекса на обща стойност 2,5 милиарда долара.

Руският ракетен комплекс С-400 е оръжие от ново поколение и по признание и на западни експерти няма аналог в света. Комплексът е в състояние да атакува до 36 цели едновременно и може да проследява обекти на 600 км разстояние. Особеното е, че С-400 може да поразява и ниско летящи обекти – на височина над 5 м, докато американската противоракетна система „Пейтриът“ например може да бъде използвана за обекти, които са на височина над 60 м.

Според „Катимерини“, ако Турция се сдобие с руската противоракетна система, това ще промени съотношението на силите в Егейско море и ще даде на турските военни да контролират въздушното пространство дълбоко в територията на турските съседи.

Изданието цитира председателя на Комитета на началник-щабовете на САЩ генерал Джоузеф Данфорд, който казва, че ако Турция купи С-400, това би било повод за безпокойство.