София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Турция никога няма да забрави клането в Сребреница“

Навършват се 24 години от трагичните събития

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Турция говорителят на турския президент Ибрахим Калин в Twitter по повод 24-годишнината от кървавите събития в Сребреница.

„Преди 24 години, пред целия свят, над осем хиляди невинни хора в Сребреница, които сега са признати за жертви на геноцид, бяха брутално убити. Никога не сме забравяли и няма да забравим този геноцид, неговите изпълнители, безразличните наблюдатели и последователи ”, пише Калин.

Говорителят също изрази съболезнования на семействата на жертвите.

През април 1993 г. Съветът за сигурност на ООН обяви Сребреница за "зона за сигурност". Това обаче не е попречило на масовото клане. Градът е окупиран на 11 юли 1995 г. от босненско-сръбската армия, водена от Ратко Младич, който по-късно е осъден на доживотен затвор от Международния трибунал в Хага за геноцид и престъпления срещу човечеството.

Мирните босненци са се опитали да открият защита от холандските мироопазващи сили на ООН, но последните са ги предали на сърбите. Повече от осем хиляди босненци са загинали в заселените райони, във фабрики и в складове. Телата на убитите босненци са погребани в масови гробове.