София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция обмисля забрана на All Inclusive

Търговците смятат, че All Inclusive унищожава техния бизнес

4 годиниИкономика 9 Боряна Райчева

В Турция търговци и занаятчии от курортите Сиде и Алания поискаха от властите да преразгледат хотелските стандарти. Това съобщиха на 14 август от Асоциацията на туроператорите.

Министерството на туризма и културата на Турция е получило писмо от Търговско-индустриалната камара на Манагават с искане за промяна на всички приобщаващи стандарти и идентифициране на области, в които работата на хотели в този формат няма да навреди на други предприятия. В писмото се напомня, че Турция се е насочила към качествения турист, който е в състояние да харчи поне 1 000 долара на посещение.

Според членове на камарата, системата All Inclusive включва унищожаването на техния бизнес и преразглеждането на стандартите на този формат ще позволи "лоялна конкуренция" за разходите на гостите между продавачите и хотелите. Днес туристите седят в хотели, не пътуват из страната и не харчат пари за гастрономия и пазаруване извън хотели, казаха представители на търговците.

Търговците в града се застъпват за по-драматични промени и изискват пълна забрана на All inclusive в центъра на града. Според експерти разходите на търговския сектор са се увеличили с 20% в сравнение с 2018 г.

Представители на турски фирми смятат, че туристите, предимно руснаците, започнаха да харчат по-малко поради факта, че цените в хотелите в Турция са се повишили с 20-30%. Поради тази причина по-голямата част от средствата, отделени за останалите, хората харчат за хотела. Експертите отбелязват също, че много туристи не идват за първи път в Турция, така че не се интересуват от екскурзии и пазаруване.

На 1 август бе съобщено, че руснаците поставят нов рекорд за посещаемостта на Турция и заемат първо място по брой на пристигащите чуждестранни граждани.