София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТУРЦИЯ ПОЛУЧИ СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНИ АДРЕСИ ЗАРАДИ АТЕНТАТА

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ И СЕКРЕТАРЯТ НА ООН ОСЪДИХА АТАКАТА

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган по повод кървавия атентат в Анкара, при който загинаха и пострадаха десетки невинни хора. Това съобщи пресслужбата на държавния глава.

Президентът отправя най-искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите и пожелава бързо възстановяване на пострадалите. В съболезнователната телеграма се казва: "Новината за терористичния акт ме шокира и потресе. Няма кауза, която да оправдае подобен варварски акт и нечовечност. Уверен съм в професионализма на турските разследващи власти и се надявам, че много скоро организаторите и извършителите ще бъдат задържани и наказани с цялата строгост на закона. В този тежък за турската държава момент бих искал да Ви уверя в съпричастността на българския народ и държава. Наш дълг е да продължим войната с тероризма и да отговорим решително на тази световна заплаха в името на мира и човечността".

От своя страна генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди терористичния акт и подчерта необходимостта виновните да бъдат изправени пред правосъдието, предаде ТАСС.
В писмено изявление той също така изрази солидарността на ООН с народа и правителството на Турция.