София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция: Признаването на арменския геноцид е безотговорна стъпка

Това заявиха от турската президентска администрация

4 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

"Резолюцията на Сената на САЩ относно признаването на "арменския геноцид" в Османската империя през 1915 година е безотговорна стъпка, която ще причини дългосрочни щети на турско-американските отношения". Това заяви Фахретин Алтун, ръководител на отдела за връзки с обществеността на президентската администрация в Турция.

Американският Сенат прие през октомври резолюция, с която призна официално геноцида на арменците в Турция.

"Резолюцията няма да донесе нищо добро на отношенията между Турция и САЩ ... Тя ще влезе в историята като безотговорно и ирационално действие на някои членове на Конгреса на САЩ срещу Турция, които ще бъдат отговорни за причиняване на дългосрочни щети на отношенията между двете страни", написа администраторът в социалната мрежа.

Той припомни идеята от страна на турската държава за създаване на международна група историци, която да направи експертна оценка на събитията от 1915 година. Засега предложението не е реализирано.