София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция упреква САЩ за признаване на арменския геноцид

Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция за събитията от 1915 г

пропускане
4 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Турското външно министерство призова посланика на САЩ Дейвид Сатърфийлд във връзка с решението на Камарата на представителите на САЩ да признае геноцида на Армения. Това съобщава източник в Министерството на външните работи на републиката.

"Американският посланик Дейвид Сатърфийлд беше повикан в министерството във връзка с решението на Камарата на представителите на САЩ за събитията от 1915 г., което няма никаква историческа и правна основа", заяви източникът на агенцията.

Според него тази стъпка се дължи и на "резолюция на Камарата на представителите на САЩ относно нов пакет санкции срещу Турция поради операцията" Източник на мира "в Сирия".

Във вторник Камарата на представителите на САЩ одобри пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор във връзка с военната операция на Анкара в североизточна Сирия и закупуването на руски зенитни ракетни системи S-400. В допълнение, Камарата на представителите одобри с мнозинство глас резолюция, признаваща геноцида на Армения в Османската империя. Подобни резолюции се разглеждат от конгресмените от десетилетия, но не са гласувани. Според американски наблюдатели тези стъпки ще доведат до сериозно влошаване на отношенията между САЩ и Турция.

24 април ежегодно се отбелязва в Армения като Ден на възпоменанието на жертвите на арменския геноцид. На този ден през 1915 г. започва депортирането на представители на арменската интелигенция от Константинопол. Арменският геноцид се нарича масовата депортация и унищожаване на арменското население в Османската империя през Първата световна война.

Турция не приема употребата на термина „геноцид“ във връзка със събитията от 1915 г., заявявайки, че тогава в Османската империя е имало братоубийствена война и всички страни претърпяват големи загуби. Анкара отвори османските архиви и приканва историците да ги проучат, за да разработят обективен подход към събитията отпреди 100 години.