София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция призова Гърция да си поделят водни ресурси

Европейският съюз осъжда споразумението между Турция и Либия

4 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Турският министър на отбраната на Турция Хулуси Акар призова открито Турция и Гърция да си поделят ресурсите в Егейско море и Източното Средиземноморие. Турция никога не е изказвала директно своята програма на най-високо равнище. Това пише гръцкият консервативен вестник „То Вима“. 

„Дейностите по защитаването на нашите права и интереси в Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър продължават решително. Най-лесното нещо, което може да се направи, е да се разделят по справедлив начин и в съответствие със закона всички видове ресурси и богатство, които съществуват в Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър“, заяви Акар.

Във вестника пише, че за Гърция всякакви мисли за „съвместна администрация“ в Егейско море са „анатема“, тъй като това предполага Гърция да отстъпи своите суверенни права, както е подробно описано в Конвенцията на ООН за морското право от 1982 година (Montego Bay, която предвижда, че островите имат континентален шелф и ексклузивна икономическа зона (ИИЗ).

Междувременно двустранният Меморандум за разбирателство между Турция и правителството на Триполи, Либия предизвика сериозни опасения в международен план. Споразумението е ратифицирано от турското правителство и правителството на Триполи.

САЩ, Русия, Франция, Кипър, Израел и наскоро Италия подчертаваха, че този ход е сериозна заплаха за регионалната стабилност и някои от тях се обявяват ясно в защита на правата на Гърция съгласно международното право.
Председателят на Камарата на представителите на Либия Агила Салех ще посети Атина на 12 декември. Той отхвърля меморандума на Турция и Либия и обявява, че двете държави нямат обща морска граница.

Атина повдигна въпроса за незаконната дейност на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море пред НАТО, а Мицотакис ще търси допълнителна солидарност на срещата на върха на ЕС на 13-14 декември. Освен двата сондажни кораба, които в момента проучват ИИЗ на Кипър, се твърди, че Анкара разглежда възможността за изпращането на трети такъв, който да проучва водите около Крит.

Европейския съюз не одобрява незаконните действия на Турция, но това не пречи на Анкара решително да изпълнява плановете си в опит да създаде свършен факт в областите, за които претендира.
Още преди назначаването си за началник на Генералния щаб на Военните сили на Турция министърът на отбраната подчерта, че нищо не може да попречи на Турция да преследва целите си.