София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТУРЦИЯ РАЗКРИТИКУВА ПУТИН ЗА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

СТРАНАТА НЕ СЕ СЪГЛАСИ С ИЗКАЗВАНЕТО НА ПУТИН

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Турция осъди коментара на руския президент Владимир Путин, че убийството на хиляди арменци в Османската империя през Първата световна война, е проява на геноцид.

От външното министерство на страната заявиха, че категорично отхвърлят и осъждат изказването на лидера на Русия по повод събитията от 1915г.
Припомняме, че на церемония в Ереван в памет на арменците, които са загинали преди 100 години, Владимир Путин нарече събитието „геноцид“. Той каза, че масовите убийства на хора нямат никакви оправдания.
Турция не може да приеме тази дума и осъжда всички страни, които я употребяват, припомни още Франс прес. Според държавата броят на загиналите е по-малък, а убитите са жертви на гражданската война и размирици.
Турският президент Реджеп Ердоган каза, че Османската империя никога не е извършвала геноцид и определи арменските доводи в противоположната позиция като „безпочвени“.
Припомняме, че премиерът Ахмет Давутоглу изказа съболезнователно послание към наследниците на жертвите от 1915г, но не нарече тези убийства геноцид.
У нас парламентът също замени думата „геноцид“ с „масово изтребление“ след множество скандали в Народното събрание. Депутатите на ДПС отказаха да почетат жертвите с едноминутно мълчание, като демонстративно напуснаха залата.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че от ГЕРБ предлагат замяна на понятията, тъй като трябва да се прави разлика между действията на Османската империя и днешна Турция.