София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция разкритикува САЩ за присвояване на нефт в Сирия

Чавушоглу коментира, че Америка присвоява чужди съоръжения

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разкритикува Съединените щати в събота за нефтените находища в Сирия.

"Те признават и открито казват, че присъстват заради нефтените находища. Никой няма права на сирийските ресурси. Те са дошли тук, обхващайки хиляди километри, и казват:" Ще оценим нефтените находища на тази страна. "Това противоречи на международното право ". Чавушоглу отбеляза, че тези съоръжения „принадлежат на сирийския народ“.
По-рано в събота турската агенция Анадол съобщи, че американските военни затягат защитата си за нефтени находища в Арабската република.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в края на октомври обяви изтеглянето на американските военни от зоната на турската операция в Северна Сирия, но заяви, че Вашингтон възнамерява да поддържа контрол на нефтените находища в североизточната част на страната.

На 9 октомври Анкара обяви, че ще проведе операция „Източник на мира в северна Сирия“ с цел създаване на буферна зона там. Той трябва да се превърне в защитен колан за турската граница. Според плана на Анкара сирийските бежанци ще могат да се върнат в Турция от този регион. Дамаск нарече операцията агресия, международната общност осъди действията на Анкара.

На 17 октомври САЩ и Турция постигнаха споразумение за спиране на военни действия. Турция се съгласи да прекрати огъня за 120 часа, така че кюрдските сили, членове на коалицията на „Силите на Демократична Сирия“, да напуснат граничната зона за сигурност, създадена от Анкара. На 22 октомври президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на среща в Сочи приеха меморандум за съвместни действия за разрешаване на ситуацията в североизточната част на Арабската република. Според документа руската военна полиция и сирийските гранични служители от обяд на 23 октомври са били въведени в райони, граничещи с 30-километровата зона за сигурност на Турция.