София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция ще продължи да спазва споразумението с ЕС за мигрантите

Анкара няма да използва договорката за вътрешнополитически цели

8 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Турция не обмисля да отмени или да спре да изпълнява споразумението с Европейския съюз за задържане на мигранти. Това заяви турският вицепремиер и говорител на правителството Нуман Куртулмуш след заседание на кабинета. Разговорите на властта в Анкара се състояха само дни след като германския Бундестаг прие резолюция за арменския геноцид. Очакваше се решението на Германия да повлияе на настроенията в Турция и да влоши отношенията между Ангела Меркел и Реджеп Ердоган. Някои експерти прогнозираха, че Анкара ще се откаже да спазва договорката с Брюксел за мигрантите. Куртулмуш обаче разсея съмненията като заяви, че подписаното споразумение, е важен документ и Турция се отнася отговорно към него. Той беше категоричен, че не се предвижда отмяна или забавяне в изпълнението му и южната ни съседка няма намерение да го използва за вътрешнополитически цели. По думи на турския вицепремиер налице са положителни резултати от реадмисията на бежанците и броят на преминаващите през Европа рязко е намалял.
Преговорите за падане на визите за Анкара ще продължат. Очаква се това решение да е от ключово значение за бъдещите отношения между Турция и Европейския съюз.