София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция ще произвежда свои изтребители

Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган

4 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Обещанието на Ердоган дойде, коТурция ще произвежда свои изтребители в рамките на пет до шест години, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган във вторник на фона на продължаващ спор със САЩ за закупуване на самолети Ф-35, става ясно от информация на в.“Катимерини“.гато ръководителят на руската държавна фирма за износ на оръжие „Рособоронекспорт“ Александър Михеев заяви в интервю за агенция РИА Новости, публикувано във вторник, че Русия се надява да подпише споразумение за снабдяване на Турция с повече ракетни системи С-400 през първата половина на следващия година.

Очаква се подобно действие да обтегне още повече отношенията между Турция и САЩ, които блокираха участието на Анкара в програмата за изтребители Ф-35, в която Турция беше производител и купувач. Това беше наказание за закупуване на батерии С-400 по-рано тази година.

От своя страна, Белият дом също предупреди за възможни санкции от американска страна, като заяви, че ракетите не са съвместими с отбранителните сили на НАТО, но все още не са ги наложили. Висш служител на Държавния департамент на САЩ каза миналата седмица, че Турция трябва да се отърве от С-400, които вече е купила.

Ръководителят на руската държавна фирма за износ на оръжие заяви в интервю за РИА Новости, че Русия и Турция активно обсъждат Анкара да се използва опция, която е част от първоначалния договор, за доставка на повече системи С-400 с разговори, фокусирани върху финансови въпроси.