София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция ще търси алтернатива на Ф-35, ако не може да ги купи

Вашингтон влоши отношенията си с Анкара при тяхното закупуване на руските системи С-400

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турция ще търси алтернатива на изтребителите Ф-35, ако по някаква причина не може да ги получи. Това заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар.

„Всички трябва да са наясно, че Турция ще трябва да търси алтернативи, ако Ф-35 не могат да бъдат доставени по някаква причина“, заяви Акар в интервю пред “Al Jazeera”.

Турция вече закупи руските системи за противовъздушна отбрана С-400, което стана причина за разрив в отношенията на Анкара с Вашингтон, като САЩ премахнаха страната от проекта за разработване и разпространение на изтребители Ф-35. Има възможност Турция да не може да получи изтребителите.

САЩ продължават да твърдят, че С-400 може да бъде използвана от Русия на получи класифицирана информация за изтребителя, а системата за ПВО освен това е несъвместима с отбраната на НАТО.

Турция от своя страна твърди, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за Алианса.