София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция смята, че не са виновни за намесата във вероизповеданията

Преговорите, които продължиха пет часа не доведоха до извинение от страна на Турция

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След петчасова среща турският вицепрезидент Фуат Октай и българският премиер Бойко Борисов не стигнаха до съгласие по скандала с думите на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу за намеса на Анкара в законодателния ни процес.

Припомняме, че Чавушоглу заяви на предизборен митинг, че Турция е повлияла при гласуването на Закона за вероизповеданията в българския парламент.

"Смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пускахме го на живо. И сега продължават да говорят по телефона. Не считам повече за нужно едно и също нещо да говорим. Ако решат, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи. Аз бях неотстъпчив за всички други варианти-за съвместни изказвания, комюникета, интерпретации. Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи", коментира Борисов.

"Никой не ни е оказвал каквото и да е въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И така и направихме", уточни премиерът.

"Тук бяхме на четиристранната среща, вицепрезидентът Октай беше поканен като гост. Толкова много проекти обсъдихме, яд ме е, че заради подобно нещо толкова си влошаваме отношенията. Ефекта сами го видяхте. Те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че това не е натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното", допълни Борисов.

"Въпросният външен министър казва, че е оказал натиск, за да се приеме Законът за вероизповеданията - това не е истина. На мен никой не ми се е обаждал и не е оказвал натиск. Сами толкова време го правихме - публично, срещи със Синода, с мюфтиите", посочи премиерът.

По-рано през деня по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР бе извикан посланикът на Република Турция г-н Хасан Улусой и му бе направен демарш относно думите на Чавушоглу, изречени на митинг в Текирдаг.