София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция вдига цените за туристите с до 15%

От 1 април 2020 г.

4 годиниИкономика 11 Боряна Райчева

От 1 април 2020 г. Министерството на финансите на Турция въвежда данък, който ще важи за всички хотели, апартаменти, къщи за гости и къмпинги в страната. Собствениците им първо трябва да приспаднат 1% от общата стойност на услугите, предоставяни до края на 2020 г., а след това 2% и евентуално дори повече. В този случай данъкът ще се изчислява не само от цената на нощ, но и от цялата услуга, включително хранене, басейн и СПА услуги, конференции, развлечения.
 
Според експерти много турски хотели вече са обявили договорни цени за 2020 г., а туроператорите са започнали да ги продават в рамките на офертата за ранни резервации. И сега не е ясно как ситуацията ще се развие по-нататък - ще се преразгледат ли тези цени или не.

Според експерти от туристическата индустрия, разходите за настаняване в турски хотели през 2020 г. ще се увеличат с 5-15%. Цифрите съответстват на обичайното годишно увеличение на цените.