Гледай
на живо

Турция заплаши Гърция с военни действия

Поводът: дългогодишни спорове за острови в Егейско море

Турция заплаши Гърция с военни действия Турция отправи изключително остро предупреждение към Гърция, което политически наблюдатели – и... thumbnail text

Турция отправи изключително остро предупреждение към Гърция, което политически наблюдатели – и военни и дипломати разчетоха като директна заплаха за военни действия. Поводът са известните вече териториални спорове между Анкара и Атина за острови в Егейско море, острови, които са обект и на постоянно напрежение във въздушното пространство над морето. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, използва аудиторията от висши военни по време на своя реч пред Академията на турската жандармерия и брегова охрана, за да размаха пръст на министъра на отбраната на Гърция Панос Каменос. Чавушоглу дори нарече Каменос „разглезено хлапе”, казвайки следното: „И имаме предупреждение за Гърция. Имате едно разглезено хлапе. Наричате го свой министър на отбраната. Внимавайте с него, за да не се налага нашите въоръжени сили да се намесват в евентуални инциденти.“

Самият Каменос отвърна на Чавушоглу чрез профила си в Туитър. „Г-н Чавушоглу, благодаря Ви за заплахите. Това е подарък от Ваша страна, който показва, че си върша работата. Гърция ще продължи да преследва мира, да защитава своя суверенитет и да изгражда силни съюзи. Никой не се страхува вече”.

От своя страна Чавушоглу заяви категорично, че страната му ще отстоява позициите си в Егейско море.

„Трябва да продължим да защитаваме интересите си в Егейско море и в източното Средиземно море. Напомняме на всички решението на нашия парламент... Нашата брегова охрана и военноморски сили ще правят това, което е нужно срещу всяко негативно действие”, обяви Чавушоглу. Дипломат номер 1 на Турця в момента, на практика визира от 1995 г., според което турският парламент разрешава военни действия срещу Гърция, ако Атина вземе отношение за териториалния си суверенитет, които Анкара счита за враждебни.

Според анализатори обаче, реална опасност от военен конфликт засегя няма, аргументът им е, че изострената риторика между двете държави не е от вчера.