София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Търговци от "Граф Игнатиев" готвят бунт заради ремонта

Магазините им са пред фалит, искат компенсации от столична община

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Търговци от ремонтираната и преремонтираната в продължение вече на повече от шест месеца столична улица "Граф Игнатиев" готвят  протест заради финансовите загуби, които търпят.
 
Те са недоволни, гневни и искат компенсации от Столична община , защото ремонтът буквално изпразва магазините им и изправя голяма част от тях пред фалит.
 
За всички претърпени загуби търговците искат да получат обезщетение от Столична община. Преди дни кметът Фандъкова коментира темата така
„Компенсацията ще бъде това, че съм убедена, че след пускането на цялата улица, ще има много по-голям интерес и към заведенията, и към магазините там. Така беше и на бул. „Витоша“. Срокът за изпълнение на проекта за „Граф Игнатиев“ е 300 дни, т.е. на пролет догодина. Ние затова изискахме да се работи максимално бързо и да се съкратят сроковете максимално“.
 
Търговците обаче имат друга идея за компенсация, свързана с неустойката, която фирмата ще плати на общината за забавянето заради преремонтирането.
 
Градските власти са готови да обсъдят този и други подобни варианти за  обезщетение на ощетените и ги канят на среща-разговор по темата тази вечер. Представителите на бизнеса обаче са категорични, че ако не бъдат своевременно компенсирани са готови на масови протести чрез блокиране на  улици и булеварди в столицата.