София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Търговци на горива искат регистър на бензиностанции

Не е срещу малките играчи в сектора, казва Андрей Делчев

5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Сивият сектор деформира пазара на горива и деформира очакванията на потребителите. Това заяви изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Той отрича промените в Закона за горивата, за които настояват големите търговци, да са срещу малките бензиностанции.

„Ние сме от онези търговци на пазара, които подкрепяха и подкрепят нов Закон за горивата, за да е ясно кой има право да търгува“.

Според него ефектите на този закон съвпадали с интересите на всички работодатели, които настояват за изсветляване на пазара.

„В момента никой няма представа колко са търговците на горивата в България – всеки може от утре да търгува, а идеята е да има специален регистър и да се знае кой отговаря на изискванията“.

Според Андрей Делчев изискванията не са с цел икономически бариери. „Изискванията и без това според мен са много ниски, те са намалени, има много привилегировани изисквания“.

Според него е време да започне регистрация на търговците на горива в страната. Той призна, че държавата полага грижи да се справи със сивия сектор, макар и с косури, които са налице в наредба 18.