София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Търговците на горива пак заплашат с протест

Настояват да участват в промените на Закона за горивата

пропускане
5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

След като преди около две  седмици, министърът на транспорта Александър Малинов  под силния натиск от протести от страна на собствениците на малки бензиностанции, обяви, че спорният Закон за горивата се отлага за следващите шест месеца, днес заплахите за протестни действия бяха подновени.
 
Търговците на горива облякоха жълтите жилетки по примера на колегите си от Париж и на нарочна пресконференция заявиха, че са в пълна стачна готовност. Причината - приемането на Закона за горивата е отложено, но представителите на малкия бизнсес в бранша не са викани, за да дадат мнение по промените.
 
Собствениците на малки бензиностанции не пропуснаха обаче възможността на благодарят на депутатите на ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС за подкрепата в зала за отлагане на закона с шест месеца, като призоваха от БСП също да застанат зад тях.
 
Припомняме, че законът за горивата предизвика изключително полярни мнение в бранша. Според представителите на големите бензиностанции текстовете в него целят да премахнат сивата икономика и да увеличат приходите за бюджета. 
 
Според малките обаче нормативният акт  лобистки и ще доведе до унищожаване на конкуренцията и фалита на дребния бизнес в сектора. 
 
Силно възмущение предизвикаха изискванията за минимум 10 000 налични бутилки газ за битови нужди, с които да разполага всяка една бензиностанция, увеличаването на отстоянието от населените места и задължителните банкови гаранции.