София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Туристи загинаха при атентат в Кайро

Взривен бе автобус близо до пирамидите в Гиза

5 годиниИнциденти 16 Боряна Райчева

В навечерието на нова година терористичен атентат взе три жертви в Египет. Други десет души бяха ранени при атака в Кайро, недалеч от пирамидите в Гиза. Загиналите са двама виетнамски туристи. От раните си по-късно е починал и местният египетски екскурзовод, който е придружавал групата туристи. Ранени са и двама египтяни. Сред жертвите и пострадалите няма български граждани, съобщиха от посолството на България в Кайро. Телевизия „Ал Арабия“ съобщава и за четвърта жертва – починал е един от виетнамските туристи.

Атентатът е осъществен в петък вечерта. Крайпътна бомба се е взривила, докато е минавал автобусът с туристи. Египетски източник от сигурността потвърди, че в автобуса е имало 14 души, а бомбата е експлодирала при приближаването му. Ройтерс съобщи, че устройството е било скрито близо до стена на улица "Мариутия", която се намира в покрайнините на столицата на Египет - Кайро.

Атентатът в Гиза е бил добре подготвен, коментират египетски медии.

Министър-председателят на страната пое лично контрол върху положението и посети пострадалите в болницата. Той обяви, че всички туристически автобуси в страната следват строго определени маршрути, за които служителите по сигурността знаят и предположи, че взривеният автобус се е отклонил от пътя си.

Екстремистите не за първи път избират празници за извършване на атаки. Последните години основната цел на техните атаки станаха християни. Така, в навечерието на Нова година през 2011 г., на Цветната неделя 2017, терористични нападения бяха извършени в църквите в Александрия и Танта, в които бяха убити десетки хора. Освен това, през декември 2016 г. в една от коптските църкви в катедралния комплекс в центъра на Кайро избухна експлозия. През последните две години терористи два пъти стреляха по автобуси с християнски поклонници по пътя им към манастирите за религиозни празници.

След поредица от нападения всички християнски и коптски църкви в Египет се охраняват в повишен режим, а на празници силите за сигурност преминават в специален режим на работа.

Нападението срещу чуждестранни туристи се случва в Египет за първи път през последните четири години, след като през февруари 2014 г. в Таба на Синайския полуостров бе взривен автобус с християнски туристи от Южна Корея. Тогава атентатор-самоубиец се приближи до автобуса, който спря на паркинга и взриви взривно устройство. В резултат на това трима южнокорейци и един египетски шофьор бяха убити.

След няколко години на политическа нестабилност, която сериозно удари туризма в страната, Египет постепенно започна да си възвръща загубените позиции в световния туризъм. Само тази година увеличението на летовниците от чужбина е 30% и следователно властите отдават приоритет на въпросите на сигурността.

Туризмът е едно от основните пера на икономиката на Египет. Той генерира близо 375 милиарда египетски лири за икономиката (18 милиарда евро), или 11% от БВП, през 2017 г., сочат данните от Световния съвет по туризъм и туризъм.