Гледай
на живо

Търси се инвеститор за АЕЦ -„Белене“ до октомври

Мораториумът остава

След повече от два часа обсъждания в пленарна зала, със 172 гласа „за“, 14 „против“ и двама „въздържали се“ народните представители дадоха зелена светлина на внесеното от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предложение за строеж на АЕЦ-“Белене“, но без държавни гаранции и изцяло с финансиране от чужд инвеститор. Същевременно ситуацията засега е парадоксална, тъй като има намерение за строеж, но пък искането на БСП мораториумът върху изграждането на централата да отпадне беше отхвърлено.
 
Единствената партия, застанала твърдо против рестарта на аЕЦ- „Белене“ се оказа ДПС.
 
Различия в нюансите между съгласните обаче не липсваха. 
Управляващите  дадоха съгласието си, но при определени условия.
 
От левицата  пък бяха категорични, че забраната за строеж трябва да отпадне незабавно и изразиха учудването си от разминаването с ГЕРБ.
 
Партия „Воля“ и този път даде рамо на ГЕРБ.
 
С настоящото решение Парламентът дава 5-месечен срок  на енергийния министър Теменужка Петкова  (до 31 октомври) да открие подходящ инвеститор. Ако тава стане факт, мораториумът върху проекта ще падне. Какво ще стане в противен случай-предстои да разберем.
В същото време, докато в Народното събрание течеха дебати, пред сградата му за пореден ден представители на „Демократична България“, подкрепени от стотици техни симпатизанти, протестираха против възобновяването строежа на АЕЦ- „Белене“.Те пак алармираха, че  площадката на Белене е сеизмична зона, което крие сериозни рискове, както и че според тях проектът е икономически крайно неизгоден за страната, като от „Демократична България“ са  категорични, че ще направят всичко по силите си проектът  да не се реализира.
 
По своя нестандартен начин недоволството си изрази и вечният протестирщ Николай Колев-Босия, който пък замеря народните избраници с яйца.