София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турската армия унищожи най-стария храм в Сирия

Дамаск: Това е дело на варвари

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

В резултат на турските удари по позициите на кюрдските сили в Африн е бил унищожен почти напълно най-стария религиозен храм в Сирия – Айн Дара, който е на почти 3000 години. Според кюрдите, 60 % от храма е напълно унищожен, като е останала здрава съвсем малка част. „Тази атака показва ненависта и варварството на турския режим, който е насочен към миналото, настоящето и бъдещето на сирийския народ“, се казва в изявление на Департамента по музеите е древните науки на Сирия.

Айн Дара е храм от времето на сирохетския период. Предполага се, че той е строен на три етапа – от 1300 до 740 година преди нашата ера. Той е известен със статуите и изображенията на огромни лъвове и сфинксове. Храмът беше открит през 1955 година при случайни строителни работи.

Турция провежда операция „Маслинова клонка“ против кюрдските милиции в серийския район Африн от 20 януари. Анкара смята кюрдите за терористи. Те от своя страна имат подкрепата на сирийската опозиция, която освен с Турция се бие и с армията на президента Асад. Президентът на Турция Реджеп Ердоган пък обяви, че атаката срещу кюрдите няма да се ограничи само с Африн, а ще продължи до Идлиб.