София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турската лира изчезна от софийските чейнджове

На таблата за курс продава стои надпис "Няма"

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Софиянци алармираха, че турските лири са изчезнали от обменните бюра в столицата, съобщи Днес бг. Днес в чейнджбюрата в София лирата се купуваше за 25 стотинки. На таблата за курс продава обаче масово стоеше надпис: "Няма", разказаха столичани.

От началото на годината насам турската лира вече загуби над 40% спрямо американския долар. Причината - инвеститорските притеснения относно влиянието на президента Реджеп Ердоган върху лихвената и паричната политика на Централната банка,  високата двуцифрена инфлация и голям дефицит по текущата сметка на страната.

Централната банка на Турция оповести серия от мерки в опит да спре драматичната обезценка на турската лира.

Сривът на лирата се задълбочи през миналата седмица с оглед и на ескалиращото напрежение между САЩ и Турция, като пикът на инвеститорската паника беше в петък, когато турската лира се обезцени с над 16 на сто само в рамките на 24 часа.

Курсовите колебания бяха повлияни и от изявлението на американския президент Доналд Тръмп в петък, че е разпоредил удвояване на вносните мита за стоманата и алуминия от Турция до съответно 50 на сто и 20%.