София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турската полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Протестиращи пред парламента срещу приемането на нова конституция

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, които протестираха пред парламента срещу приемането на нова конституция, повлияна силно от религията.

Полицията разпръсна група от около 100 човека, която се опита да прочете своя декларация. Демонстрантите са държали плакати с надпис „Турция ще остане светска“. Полицията е арестувала някои от протестиращите. Подобни акции, като тези в Анкара, се очаква да се проведат и в други градове в страната.

В понеделник председателят на турския парламент Исмаил Кахраман заяви, че ислямска Турция „трябва да има религиозна конституция“. С решенията за конституцията се засилват още повече притесненията за увеличаваща се ислямизация по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР). В същото време обаче председателят на парламентарната комисия за конституцията Мустафа Сентоп от ПСР заяви, че не се водят дискусии за премахването на секуларизма от основния турски закон. След преизбирането си на изборите в Турция през ноември миналата година, правителството си постави като приоритет ревизия на настоящата турска конституция, която беше ратифицирана през 1982 г. по времето на военното управление на страната от 1980 г. до 1983 г. Опозицията в Турция е против промените в основния закон, тъй като те ще дадат повече изпълнителна власт в ръцете на настоящия държавен глава Реджеп Ердоган.