София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция: САЩ се опитват да ни шантажират

Турският парламент решително осъжда антитурските резолюции на САЩ

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

 Турският парламент осъжда и решително отхвърля антитурските резолюции на Камарата на представителите на САЩ.

Текстът на изявлението на Върховното законодателно събрание (Парламент) на Турция беше публикуван в четвъртък в официалния вестник на правителството на Rezmi Gazete.
Камарата на представителите на САЩ прие документ за събитията от 1915 г., основан на тезите за измисления „арменски геноцид“, се казва в изявлението.
В изявлението се подчертава, че Великото национално събрание на Турция категорично осъжда и отхвърля позицията на американските конгресмени.
Въпреки факта, че антитурските инициативи бяха изразени във Вашингтон по-рано, Камарата на представителите на САЩ не зае враждебна позиция срещу Анкара, се казва в документа.
„Промените в позицията на американските конгресмени не са свързани с откриването на нови архивни документи за събитията от 1915 г., а с недалновидно политическо мислене, основано на желанието за постигане на малки цели, което само по себе си е срамно. Турция винаги е била против изкривяването на историята и е заявила готовността си да отвори архивите си за историци. Пристрастното отношение към факти породи омраза и гняв “, подчертава изявлението.
Документът се фокусира и върху санкциите срещу Анкара.
„Заплахата от санкции срещу Анкара не е нищо повече от изнудване. Турция никога не отстъпва на натиска и изнудването. Решително отхвърляме тази резолюция на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, игнорираме стъпките, които допринасят за растежа на напрежението в отношенията между Анкара и Вашингтон. Ние призоваваме за отхвърляне на желанието за постигане на ниски цели “, се казва в изявлението.