София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турските депутати вече са без имунитет

Опозицията се опасява от съдебна разправа

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турският парламент одобри законопроект за сваляне на имунитета на депутатите срещу съдебно преследване, предаде "Ройтерс". При третото и окончателно гласуване на промяната 376 депутати от 550-членния меджлис са подкрепили измененията. Това означава, че няма да има нужда от референдум за одобряване на инициативата.

Според критиците на законопроекта той е насочен срещу прокюрдските депутати и може да доведе до разпалване на напрежението между кюрдските бунтовници и държавата.

Конституционната поправка бе предложена от управляващата Партията на справедливостта и развитието. Партията внесе предложението, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини прокюрдската Демократична партия на народите, че е свързана със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и многократно призова за съдебно преследване на нейни лидери.

Ако законопроектът бъде ратифициран от президента, то от защита пред съда ще се лишат 138 депутати, към които от прокуратурата са отправени общо 677 искания за снемане на имунитета.

Над 25 от исканията са по отношение на депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Над 50 от исканията са по отношение на Народнорепубликанската партия. 45 от исканията са към депутати от прокюрдската Демократична партия на народите, а 7 - към депутати от Партията на националистическото действие.