София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Туск: Брекзит е една от най-грандиозните грешки в историята на ЕС

Това заяви той в интервю за "The Guardian"

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви в интервю за британския вестник The Guardian и още шест европейски издания, че Brexit е "една от най-грандиозните грешки" в историята на ЕС, последвана от кампания, белязана от "безпрецедентна готовност да се лъже".

В първото си интервю откакто напусна поста миналата седмица Доналд Туск посочи, че Brexit е бил едно от най-тъжните и болезнени преживявания през петте години на служба – бурен период, белязан още с кризата на Гърция в еврозоната, ожесточени спорове за имиграцията и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Екслидерът на Европейския съвет влезе в противоречие с някои други европейски лидери със становището си, че все още е по-добре и за ЕС, и за Обединеното кралство, ако Brexit не се случи, припомня БГНЕС. Много дипломати се опасяват, че втори референдум, който би довел до оставане, ще задълбочи различията във Великобритания, което пък ще блокира вземането на решения в ЕС – нещо, което Туск напълно отрича.

Туск обвини бившия британски пемиер Дейвид Камерън за "грешката, че е организирал референдум, който е нямал шанс да спечели". Туск критикува френския премиер Еманюел Макрон за фразата, че "НАТО е в мозъчна смърт" и че отказва за открие преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания.