София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Туск пуска в обръщение проект за насоки в преговорите на ЕС с Великобритания

Финансовите сметки на Великобритания с Брюксел се очакват да възлязат на повече от 60 млрд. Евро

7 годиниПолитика 17 Боряна Райчева

Доналд Туск, председателят на Европейския съвет днес ще пусне в обръщение проект за насоки за това как Европейският съюз възнамерява да води преговорите за излизането на Великобритания от Общността. Тези предложенията ще бъдат изпратени до правителствата на 27-те страни членки на ЕС. Те ще помогнат да се определи позицията на Съюза за 2-годишните тежки преговори и усилия за финализиране на сделката.
Френският президент Франсоа Оланд заяви пред британския премиер Тереза Мей, че споразумението за излизането на Великобритания трябва да бъде договорено първо, което е общосподелена позиция на европейските лидери, които изтъкват, че няма да позволят на Великобритания да си подбира изгодни само на нея условия. ЕС също така се съсредоточава върху гарантирането на правата на гражданите си във Великобритания. Уреждането на финансовите сметки на Великобритания с Брюксел евролидерите очакват да възлезе на повече от 60 млрд. Евро. Условията по излизането ще бъдат трудни за договаряне, защото те ще включват теми, по които във Великобритания се водят тежки спорове, включително свободата на движение на хора и ролята на Съда на Европейския съюз.
Дори собствениците на клубовете от английския футболен шампионат се притесниха заради предстоящото излизане на страната от Европейския съюз. Клубовете от елитната Висша лига настояват правителството на Тереза Мей да продължи да контролира свободното движение на хора и наемането им на работа от Европейския съюз, както е било досега, тъй като възможността на отборите да подписват с топфутболистите на Европа може да бъде възпрепятствана.