София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Туск: САЩ и ЕС не постигнаха обща позиция по отношение на Русия

Таяни заяви, че срещата с президента на САЩ е минала "много добре"

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви след срещата на ръководителите на институции на ЕС с президента на САЩ Доналд Тръмп, че Брюксел и Вашингтон не разполагат с обща позиция по отношение на Русия.
В същото време, според Туск, относно Украйна двете страни са на едно мнение, информира РИА "Новости".
Туск коментира, че Европейският съюз и Съединените щати не са успели да преодолеят различията по търговски въпроси и борбата срещу изменението на климата.
От своя страна председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че смята, че срещата с президента на САЩ е минала "много добре". Според него страните са успели да обсъдят и да стигнат до обща позиция по отношение на борбата срещу тероризма и терористична групировка "Ислямска държава". Според Таяни общите позиции на ЕС и САЩ са и по отношение на Северна Корея, съобщава "Дойче веле".
За разлика от представителите на ЕС нито едно от длъжностните лица на САЩ не излезе пред журналисти. Американският президент и неговата делегация си тръгнаха веднага след срещата.
През февруари вицепрезидентътна САЩ Майкъл Пенс заяви, че Вашингтон има намерение да търси нова рамка в отношенията с Москва.
През същия месец Доналд Туск преравни президента на САЩ Доналд Тръмп с Русия, Китай и радикалния ислям, описвайки ги като най-големите заплахи за съществуването на ЕС.