София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Убиецът от Париж бил запленен от идеологията на ИДИЛ

45-годишният програмист работел в полицията от 2003 г.

пропускане
5 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Френските следователи откриха пропаганда на терористите от Ислямска държава сред вещите на полицая, който уби четирима свои колеги в Париж, пише БГНЕС по информация на РИА Новости.

В дома на Микаел Арпон била намерена USB флаш памет, на която имало множество видеоклипове и друга пропаганда на ИДИЛ. Освен това Арпон бил събрал досиета с лични данни на десетки свои колеги в префектурата на полицията в централен Париж.

На 3 октомври Микаел Арпон нападна с два ножа служители на полицията в Париж и в 30-минутната атака по време на обедната почивка уби четирима, преди да бъде елиминиран от друг полицай с изстрел в главата.

45-годишният програмист, който по произход е от задморската френска територия Мартиника, работел в полицейската префектура от 2003 г.

Министърът на вътрешните работи на Франция е под натиск от медиите и общественото мнение да обясни, как не са били забелязани никакви признаци на радикализация на Арпон, който е работел в разузнаването.

Вестниците във Франция излязоха в понеделник със заглавия за "сериозни пропуски" и "лоша работа" на полицията, като някои искаха оставката на министър Кристоф Кастанер, пише британският вестник Гардиън.