Гледай
на живо

Убиецът от Париж бил запленен от идеологията на ИДИЛ

45-годишният програмист работел в полицията от 2003 г.

Убиецът от Париж бил запленен от идеологията на ИДИЛ Френските следователи откриха пропаганда на терористите от Ислямска държава сред вещите на полицая, ... thumbnail text

Френските следователи откриха пропаганда на терористите от Ислямска държава сред вещите на полицая, който уби четирима свои колеги в Париж, пише БГНЕС по информация на РИА Новости.

В дома на Микаел Арпон била намерена USB флаш памет, на която имало множество видеоклипове и друга пропаганда на ИДИЛ. Освен това Арпон бил събрал досиета с лични данни на десетки свои колеги в префектурата на полицията в централен Париж.

На 3 октомври Микаел Арпон нападна с два ножа служители на полицията в Париж и в 30-минутната атака по време на обедната почивка уби четирима, преди да бъде елиминиран от друг полицай с изстрел в главата.

45-годишният програмист, който по произход е от задморската френска територия Мартиника, работел в полицейската префектура от 2003 г.

Министърът на вътрешните работи на Франция е под натиск от медиите и общественото мнение да обясни, как не са били забелязани никакви признаци на радикализация на Арпон, който е работел в разузнаването.

Вестниците във Франция излязоха в понеделник със заглавия за "сериозни пропуски" и "лоша работа" на полицията, като някои искаха оставката на министър Кристоф Кастанер, пише британският вестник Гардиън.