Гледай
на живо

Убиха журналистка в Северна Ирландия

Според полицията става дума за терористичен акт

Убиха журналистка в Северна Ирландия 29-годишната журналистка Лира МакКий беше застреляна в четвъртък вечер в Северна Ирландия. Действиет... thumbnail text

29-годишната журналистка Лира МакКий беше застреляна в четвъртък вечер в Северна Ирландия. Действието се развива в Лондондери. Жената стояла в близост до полицаи в предградието „Креган“, когато около 23 часа въоръжен мъж открил стрелба срещу тях. МакКий е откарана с полицейски автомобил в болницата, където е починала по-късно. Размириците в Лондондери се случват точно преди католическия Великден, когато републиканските дисиденти, които се борят за обединение между Северна Ирландия и Република Ирландия, отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 г. срещу британското управление.
Заместник-полицейският началник Марк Хамилтън заяви, че вероятно става дума за терористичен акт, извършен от агресивни републикански дисиденти. По думите му, зад това нападение стои Новата Ирланска републиканска армия. Това е групировка, отцепила се от историческата Ирландска републиканска армия. Именно натам е тръгнало и разследването на убийството.