София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Убийството в „Банишора“ било от ревност

Извършителят е задържан за 24 часа

пропускане
5 годиниКрими 14 Боряна Райчева

Най-вероятният мотив за убийството на младата жена в столичния квартал „Банишора“ е ревност. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата. Жестокото деяние е извършено на 15 януари, във вечерните часове в апартамент, собственост на жертвата. За престъплението е задържан приятелят на убитата 25-годишна жена. Днес стана ясно, че 23-годишният мъж преди е посягал на живота си.

"На извършителя ще бъде повдигнато обвинение по чл. 115 и ще бъде задържан до 72 часа. След изтичането на този срок ще бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража", каза ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

Жертвата и извършителят са се познавали от скоро - от около 3 месеца. Веднага са заживели заедно в апартамента на жертвата. По събраните доказателства може да се установи, че са имали проблеми в последните дни и жертвата е искала да се разделят. По първоначални данни причината за смъртта на момичето е задушаване. Няма информация за упражнено насилие спрямо жертвата преди това. 

Извършителят се е свързал с баща си и приятелка, като е обявил, че е извършил убийство и си е прерязал вените. Сигналът е получен в МВР и от бащата, и от неговата приятелка, като са предприети незабавни действия. Жертвата е намерена гола на дивана, дрехите ѝ са били разхвърляни. Имало е бутилки от алкохол. Извършителят е намерен в другата стая.

Има данни, че той е опитал да се самоубие и през 2015 г. Предполага се, че отново повод за това е била раздяла между него и предишна приятелка. Тогава се е срещал с психолози, като това се е случило извън България и затова по делото няма медицински документи, които да установят състоянието му.

Тогава не са му били предписани лекарства. По данни на прокуратурата през последните дни той е приемал болкоуспокояващи. Пил е и алкохол и твърди, че не си спомня как е убил момичето. Предполага се, че решението му е взето спонтанно.

След престъплението е направил два опита да се простреля с въздушен пистолет, не е успял и нараняванията му са повърхностни. Още вчера е откаран във Второ районно управление, каза директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

По делото са назначени експертизи, предстои да се установи дали е употребил наркотични вещества.