Гледай
на живо

Учени откриха начин за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и диабет

Магнезият е в основата на превенцията

Нови изследвания показват, че приемът на магнезий може да помогне за намаляване на риска от хронични здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания и диабет. Магнезий се съдържа в зелените салати, рибата, ядките и пълнозърнестите храни.
Предишни изследвания доказват, че липсата на магнезий води до широк спектър от здравословни проблеми, включително хронична обструктивна белодробна болест, диабет, болестта на Алцхаймер и сърдечно-съдови заболявания. Учени от университета Ченджоу в Китай са анализирали данни от 40 проучвания, изследващи диети, богати на магнезий, както и развитието на хронични заболявания.
Те са открили, че при хора, които консумират достатъчно количество магнезий, има 10 % по-малка вероятност да развият сърдечно-съдови заболявания, 12 на сто са с по-малък шанс за удар, а 26 процента са с по-малко шанс за развитие на диабет. Изследователите отбелязват, че няма как да бъдат изключени и други фактори, които влияят върху развитието на хронични заболявания, включително и начинът на живот. Резултатите са публикувани в списание "BMC Medicine".