София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Учени „погледнаха“ в центъра на Земята

Температурата на ядрото достига 1.3-2.7 хиляди градуса по Целзий

8 годиниЛюбопитно 2 Боряна Райчева

Геофизици от САЩ, Великобритания, Германия и Колумбия симулираха условията от вътрешността на Земята. Експериментът е бил направен, за да се определи термичната проводимост на ядрото и да обясни причината за магнитното поле на планетата. Изследването е публикувано в списание Nature.

Учените са използвали диамантова клетка, в която с лазер загрято малко количество материал (желязо) с необходимите температури и налягания (които се намират в ядрото). Лабораторният експеримент симулира наблюдение на недрата на палнетата, което не е възможно в реалния свят.

В наблюдаваните геофизични условия в ядрата на планетата атмосферното налягане е по-високо от нормалното с 345-1300 пъти, а температурата достига 1.3-2.7 хиляди градуса по Целзий. Учените са изследвали разпределението на топлинна енергия в желязото при такива екстремни условия.