Гледай
на живо

Учениците във Франция – без мобилни телефони в час

Закон забранява комуникационните средства в началното и средното училище

Учениците в началното и средното училище във Франция нямат право да използват мобилни телефони в класната стая. Тази забрана влиза в сила след като френският парламент прие Закон за забрана на използване на мобилни телефони и други комуникационни средства. Предложение е внесено от управляващата партия "Република, напред" и е част от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон, съобщи ТАСС.

Според зам.-министъра на националното образование на Франция Жан-Мишел Бланкер, тази  инициатива ще се отрази благоприятно на процеса на обучение на учениците, ще позволи да се съсредоточи вниманието им върху учебните предмети и ще създаде благоприятна атмосфера за получаване на знания.

В закона се предвижда пълна забрана на комуникационни средства в началното и средното училище с изключение на случаите, когато смартфоните се използват за образователна цел. Това се отнася не само до учениците, но и до учителите.

Очаква се новите правила да влязат в сила още през септември.

По данни на социолозите около 86% от децата на възраст от 12 до 17 години във Франция ползват ежедневно смартфони, включително по време на учебните занятия.