Гледай
на живо

Учение за наводнение и земетресение в София

Тестват две системи за аварии

Учение за наводнение и земетресение в София Компютърно подпомаганото учение „Съвместни усилия" се проведе в партньорство на Главна дирекци... thumbnail text

Компютърно подпомаганото учение „Съвместни усилия" се проведе в партньорство на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", Военна академия "Г.С.Раковски" и Столична община.

В рамките на учението бе демонстрирана приложимостта на две системи: система за командване и управление SITAWARE, предоставяща организация на взаимодействието между различните институции в съвместна операция на високотехнологично ниво, и симулационната система JCATS, представляваща ефективен инструмент за проиграване на варианти за действие при природни бедствия и кризи.

Тестван беше сценарий на наводнение, земетресение и авария в енергиен обект в столицата. Целта бе проверка на знанията и уменията на длъжностните лица да се отработи координацията между щаба на Сточна община, ГДПБЗН, министерства и ведомства по управление на действията на подчинените сили и средства и да се набележат мерки за подобряването им.

Столична община има планове за реакция при различни бедствия и аварии и част от тях са проигравани досега, но за първи път се състоя мащабно учение от такъв тип, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя отбеляза важността в спокойно време да бъде проведен подобен тест на хората, на които се разчита при бедствие на първо място да запазят живота и здравето на населението.