Гледай
на живо

Ученикът, обвинен в тероризъм, е първият вербуван от ИДИЛ етнически българин

Според адвокатът момчето нямало да стигне до атака

Нова информация по случая в Пловдив разкрива, че момчето е контактувало с член на теорирстичната групировка ИДИЛ цяла година, преди родителите му да се усъмнят и да го разкрият. Те са открили кореспонденцията му в телефона и са го издали на службите.

Комуникацията се е осъществявала през интернет. Родителите описват 16-годишния ученик като интелигентен и помагащ в семейството. Впоследствие става затворен и некомуникативен, като общуването му с околните се ограничава през телефона.

Според адвоката на семейството детето едва ли е щяло да използва взривните вещества, които са били в него повече от месец и не е имало предприети действия.

Анализаторът Владимир Чуков заяви, че това е първият случай на вербован от ИДИЛ етнически българин и е важно да се изследват причините за радикализацията. Той допълни, че детето трябва да бъде спасено на всяка цена от влиянието на неговия гуру и за целта той трябва да бъде изобличен. Според Чуков някои от белезите на промяна са специфичното затваряне в себе си, промяна на начина на хранене и отношението към религията.